28/03/2024
Ακραίες μορφές ασκητισμού στην Ορθοδοξία, στη Χαρά Θεού.

Η Χαρά Θεού συζητά για ακραίες μορφές ασκητισμού στην Ορθοδοξία, από την Αρχαία Εκκλησία ως το σήμερα: στηλίτες, έγκλειστοι, βοσκοί, σαλοί Άγιοι και ασκητές.

Πρόσωπα /Ιδιότητες (Με σειρά εμφάνισης):
Τα πρόσωπα που εμφανίζονται και οι ιδιότητές τους:

Συμεών Πασχαλίδης, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, Διευθυντής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών
Ελένη Οικονόμου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας Σλαβικών Εκκλησιών, Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ
π. Παύλος Καστανάρας
π. Αλέξανδρος, Πρωθιερέας

Συμεών Πασχαλίδης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1967. Σπούδασε στο Tμήμα Ποιμαντικής και Kοινωνικής Θεολογίας, στη Θεολογική Σχολή ΑΠΘ (1985-1989). Έλαβε Mεταπτυχιακό Δίπλωμα Eιδίκευσης στον Iστορικό Kλάδο στη Θεολογική Σχολή ΑΠΘ (1989-1991), καθώς και Διδακτορικό Δίπλωμα στη Θεολογική Σχολή ΑΠΘ (1992-1998). Έχει διατελέσει σαν Λέκτορας της Aγιολογίας στο Tμήμα Ποιμαντικής και Kοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ (1999-2004), Eπίκουρος Kαθηγητής της Aγιολογίας στο ίδιο Tμήμα (2004-2009) και Αναπληρωτής Καθηγητής της Πατρολογίας και Αγιολογίας στο ίδιο Τμήμα (2009-Σήμερα). Έχει διατελέσει επί σειρά ετών Πρόεδρος του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ενώ από τον Μάρτιο του 2017 έχει διοριστεί με πατριαρχικό πιττάκιο του Oικου­με­νι­κού Πα­τρι­άρχη κ.κ. Bαρ­­­θολο­μαίου και της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Διευ­θυν­τής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών. Τον Οκτώβριο του 2017, αναδείχθηκε σαν νέος Πρόεδρος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ για τη διετία 2017-2019.

Ελένη Οικονόμου

Γεννήθηκε στο Βόλο, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της. Σπούδασε Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Louvain-La-Neuve στο Βέλγιο, με εξειδίκευση στη βυζαντινολογία, σλαβολογία και ανατολιολογία. Στο παρελθόν εργάστηκε στο Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Α.Π.Θ. ως βοηθός ερευνήτρια. Δίδαξε στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξείνιων Χωρών (Δ.Π.Θ.). Έλαβε μέρος σε επιστημονικά συνέδρια και έδωσε διαλέξεις σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Συνέγραψε άρθρα και τα βιβλία: “Παϊσίου Χιλανδαρηνού Σλαβοβουλγαρική Ιστορία”, “Αλέξανδρος Νέφσκυ: Ο ήρωας της Αγίας Ρωσίας”, “Η Ορθοδοξία στην Πολωνία τον σύντομο 20ό αιώνα”. Είναι επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Θεολογίας του Α. Π.Θ. με γνωστικό αντικείμενο την “Ιστορία των Σλαβικών Εκκλησιών”, διδάσκοντας στον προπτυχιακό και μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών.

π. Παύλος Καστανάρας

Ο π. Παύλος Καστανάρας γεννήθηκε στη Λάρισα το 1975. Σπούδασε Θεολογία και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημιουργική Γραφή στη Φλώρινα.

π. Αλέξανδρος

Ο π. Αλέξανδρος είναι Πρωθιερέας στο Παρεκκλήσι της Οσίας Ξένης στο Κοιμητήριο του Σμόλενσκ στην Αγία Πετρούπολη.