12/10/2024
Ρωσία και Ορθοδοξία στη Χαρά Θεού.

Η Χαρά Θεού ερευνά την εξάπλωση του Χριστιανισμού στην Ρωσία από το Βυζάντιο έως σήμερα. Οι ιστορικοί λόγοι και ο ρόλος των Ελλήνων Βυζαντινών στην Ορθοδοξία του Κιέβου και αργότερα των Ρως.

Πρόσωπα /Ιδιότητες (Με σειρά εμφάνισης):
Τα πρόσωπα που εμφανίζονται και οι ιδιότητές τους:

Ηλίας Ευαγγέλου, Αναπληρωτής Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ
Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης, “Ρωσικό Σπίτι”, Αλεξανδρούπολη
Γεώργιος Ζουμπάς, τέως Δήμαρχος Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής
Σεργκέι Λεονίντοβιτς Μάρκοφ, Υφυπουργός Εξωτερικών Σχέσεων Αγίας Πετρούπολης
π. Κωνσταντίνος, Πρωθιερέας Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδος
Ντμίτρι Μπορίσοβιτς Λεόντιεφ, Επικεφαλής του γραφείου του Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδος του τάγματος των Ιζμαήλοφ
Γιελένα Βασίλιεβνα Χαρτσίλαβα, Διευθύντρια σχολείου
Γιελένα Λεσπουρίδη, Καθηγήτρια Ελληνικής γλώσσας και Πληροφορικής

Ηλίας Ευαγγέλου

Ο Ηλίας Γ. Ευαγγέλου γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε θεολογία και ιστορία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παρακολούθησε μαθήματα βουλγαρικής και παλαιοσλαβικής γλώσσας και φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο «Sv. Kliment Ohridski» της Σόφιας. Τις μεταπτυχιακές του σπουδές τις ολοκλήρωσε στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ., όπου και υπέβαλε τη Διδακτορική του Διατριβή με θέμα: «Η μετάφραση του Βίου του Βασιλείου του Νέου στα πλαίσια της απόκρυφης βουλγαρικής γραμματείας κατά το 13ο και 14ο αιώνα». Είναι Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. με γνωστικό αντικείμενο: «Εκκλησιαστική Γραμματεία και Πνευματικός Βίος των Σλαβικών Λαών». Κυριότερα έργα του είναι: Γλωσσικές και εκκλησιαστικές μεταρρυθμίσεις στη Βουλγαρία τον 14ο αιώνα. Η συμβολή του πατριάρχη Τυρνόβου Ευθυμίου, [Ελληνισμός και Κόσμος των Σλάβων, 3, University Studio Press] Θεσσαλονίκη 2002 (σελ. 180), Λόγια και απόκρυφη βουλγαρική γραμματεία στον ύστερο Μεσσαίωνα. Η περίπτωση του Βίου του Βασιλείου του Νέου, [Ελληνισμός και Κόσμος των Σλάβων, 9, University Studio Press] Θεσσαλονίκη 2007 (σελ. 250), Ο ησυχασμός στον κόσμο των Νοτίων Σλάβων τον ΙΔ΄ αιώνα. Επιδράσεις στον πνευματικό, εκκλησιαστικό και πολιτικό τους βίο, [Εκδόσεις Πουρναρά] Θεσσαλονίκη 2010 (σελ. 391), Slavia Orthodoxa. Τομές στην πνευματική και πολιτιστική ιστορία του ορθόδοξου σλαβικού κόσμου, [Εκδόσεις Βάνιας] Θεσσαλονίκη 2011 (σελ. 294) και σε συνεργασία με τον Καθηγητή Ι. Ταρνανίδη, Μεσαιωνική γραμματεία των Σλάβων. Ιστορία και διαχρονική εξέλιξη, [Εκδόσεις Αφοι Κυριακίδη] Θεσσαλονίκη 2013 (σελ. 517). Οργάνωσε και έχει λάβει μέρος σε σειρά συνεδρίων που αφορούν την ιστορία και τον πολιτισμό του ορθόδοξου σλαβικού κόσμου, καθώς και τις πνευματικές και πολιτισμικές του σχέσεις με τον ελληνισμό.

Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης

Ο Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου 1974 στην Τιφλίδα της Γεωργίας από Έλληνες γονείς με καταγωγή από τα Ελληνικά χωριά της Τσάλκας και σπούδασε Οικονομικά. Το 1993 ήρθε στην Ελλάδα μετά την αποφοίτηση, υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία και δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά ιδρύοντας την εταιρία ηλεκτρονικών υπολογιστών ENTER. Διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τουριστικής επιχείρησης ΤΙΕΔΑ του δήμου Αλεξανδρούπολης με καθήκοντα προώθησης της τουριστικής συνεργασίας με τη Ρωσία. Μεταξύ άλλων, θεσμοθετήθηκε η παραμονή παιδιών, χιλιάδων μέχρι σήμερα, από την Αγία Πετρούπολη σε ελληνικές κατασκηνώσεις κάθε καλοκαίρι, τα οποία αποτελούν διαρκή πηγή φιλελληνισμού στη Ρωσία. Προωθεί τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα στα σχολεία της Αγίας Πετρούπολης. Δύο σημαντικά έργα του, που μεταξύ άλλων ενισχύουν και τον ιστορικό και θρησκευτικό τουρισμό από την Ρωσία, είναι η ανέγερση του ρωσικού ρυθμού παρεκκλησίου στην Αλεξανδρούπολη και η ανέγερση Μνημείου προς τιμήν των Ρώσων στρατιωτών που απελευθέρωσαν την Αλεξανδρούπολη κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο. Ο Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης, μαζί με τη σύζυγό του Ιουλία Γαβρίλοβα, η οποία είναι Πρόεδρος του πολιτιστικού κέντρου «Ρώσικο Σπίτι», έχουν προσφέρει πολλά την τελευταία δεκαετία, τόσο για την Αλεξανδρούπολη όσο για την Ελλάδα, στον τομέα της ελληνορωσικής συνεργασίας στον τουρισμό, στον πολιτισμό αλλά και στον οικονομικό τομέα.

Γεώργιος Ζουμπάς

O Γεώργιος Ζουμπάς γεννήθηκε το 1954 στην Ιερισσό. Το 1972 αποφοίτησε από το 1ο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης. Τελείωσε τη Σχολή Ραδιοτηλεγραφητών και εργάστηκε ως ραδιοτηλεγραφητής στο Εμπορικό Ναυτικό. Έχει εργαστεί σε Αθήνα, Νικήτη, Στρατώνι, Ιερισσό, Άγιο Όρος και πλέον είναι συνταξιούχος του ΟΤΕ. Έχει διατελέσει πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου της 8ης Γεωγραφική Ενότητας. Είναι πρώην δήμαρχος Αριστοτέλη (2015-2019) και δημοτικός σύμβουλος Ιερισσού, Σταγείρων-Ακάνθου & Αριστοτέλη επί πέντε τετραετίες.