Η Χαρά Θεού συζητά με τον καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη, αλλά και με εκπροσώπους διαφορετικών θεολογικών τάσεων, σχετικά με το μέλλον της σύγχρονης Παιδείας και τη σχέση της με τον Χριστιανισμό. Χριστιανισμός και Παιδεία, στη Χαρά Θεού.
Πρόσωπα /Ιδιότητες (Με σειρά εμφάνισης):
Τα πρόσωπα που εμφανίζονται και οι ιδιότητές τους:
Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γλωσσολόγος
Αγγελική Ζιάκα, Αναπλ. Καθηγήτρια Θρησκειολογίας, Θεολογική Σχολή ΑΠΘ
Μαρία Ράντζου, Επίκουρη Καθηγήτρια Κατηχητικής & Θρησκευτικής Παιδαγωγικής, Θεολογικής σχολής ΑΠΘ
Γεώργιος Μπαμπινιώτης
Ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα. Απόφοιτος του 9ου Γυμνασίου Αρρένων Αθηνών, σπούδασε φιλολογία στην Φιλοσοφική Αθηνών από όπου πήρε το πτυχίο του το 1962. Συνέχισε τις σπουδές του σε Ελλάδα και εξωτερικό και σε λιγότερο από 10 χρόνια είχε γίνει καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διατελέσει Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, καθώς και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει ευρεία επιστημονική δράση και πλούσιες δραστηριότητες, με πάμπολλες συνεργασίες. Μεταξύ άλλων, είναι πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων, τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας “Το Βήμα” και επιστημονικός συντάκτης τηλεοπτικών εκπομπών στην Κρατική Τηλεόραση. Στο πλούσιο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται δεκάδες βιβλία, ανάμεσά τους το “Λεξικό για το Σχολείο και το Γραφείο”, το “Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας” και η “Γραμματική της Νέας Ελληνικής”.
Αγγελική Ζιάκα
Η Αγγελική Ζιάκα, Δρ. του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, είναι Αν. Καθηγήτρια Θρησκειολογίας του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέλος της επιστημονικής Επιτροπής της Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών του Τμήματος Θεολογίας και διδάσκουσα στα τμήματα Πολιτικών Επιστημών και Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. Εξειδικεύτηκε στις ισλαμικές σπουδές και τον διαθρησκειακό διάλογο στο Ποντιφικικό Ινστιτούτο Αραβοϊσλαμικών Σπουδών της Ρώμης και στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Αμμάν. Εκπονεί επιτόπια έρευνα κυρίως στο Ιράν και το Ομάν από το 2006 και εντεύθεν. Υπήρξε επισκέπτρια καθηγήτρια στο Κέντρο LUCIS του Πανεπιστήμιου του Leiden της Ολλανδίας και στο Middle East Institute του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης. Εργάστηκε ως εμπειρογνώμων στην εκπόνηση των νέων Π.Σ. των Θρησκευτικών του Λυκείου για το έτος 2014-2015 υπό την εποπτεία του ΙΕΠ. Είναι Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον ΙΗRA (International Holocaust Remembrance Alliance) -Ακαδημαϊκή Ομάδα Εργασίας, Μέλος του ΔΣ της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου – υπεύθυνη των Διαθρησκειακών Σχέσεων, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου Ιεροσπουδαστηρίων Θράκης (Ε.Σ.Μ.Ι.Θ.), και μέλος διαφόρων άλλων διεθνών ακαδημαϊκών ενώσεων και κέντρων. Έχει επιμεληθεί και συγγράψει διάφορα έργα και άρθρα.
Μαρία Ράντζου
Η Μαρία Ράντζου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Eίναι πτυχιούχος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Παρακολούθησε επιτυχώς τον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών του Τμήματος Θεολογίας με ειδίκευση στην Παιδαγωγική. Ύστερα από την απόκτηση υποτροφίας από το τμήμα Diakonisches Werk της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας και από το Kultusministerium του Βαυαρικού Κρατιδίου της Γερμανίας παρακολούθησε σπουδές στη Ρωμαιοκαθολική, Ευαγγελική και Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Μονάχου. Κατά τα παραπάνω έτη πήρε μέρος σε διεπιστημονικά σεμινάρια παιδαγωγικής και ψυχολογικής κατεύθυνσης. Οι σπουδές της συμπληρώθηκαν με εξειδίκευση στα πλαίσια ψυχικής υποστήριξης ασθενών και φυλακισμένων. Διορίστηκε στη θέση του Λέκτορος στο ΑΠΘ, με γνωστικό αντικείμενο «Κατηχητική και Χριστιανική Παιδαγωγική». Έχει εργαστεί ως Θεολόγος Καθηγήτρια και Δασκάλα στην Ελληνογαλλική Σχολή «Καλαμαρί» Θεσσαλονίκης, ως εκπαιδεύτρια στην A.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) και στα δημόσια ΙΕΚ Θεσσαλονίκης, Επανομής και Κουφαλίων καθώς και ως Επιστημονικό Βοηθητικό Προσωπικό στο Ινστιτούτο Ορθόδοξης Θεολογίας του Μονάχου.