17/04/2024
Μέσα στους τοίχους της κλειστής Θεολογικής Σχολής που γέννησε Πατριάρχες και Ανώτατους κληρικούς.

Η Χαρά Θεού στην επί 45 χρόνια κλειστή Θεολογική Σχολή της Χάλκης, στην Πριγκιπόννησο. Η εκκωφαντική βοή των άδειων αιθουσών της Σχολής που δίδαξε Πατριάρχες και Ανώτατους κληρικούς που με τη σειρά τους διακόνησαν σε όλο τον κόσμο. Παρελθόν αλλά και όραμα για το Μέλλον. Μας μιλά ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Προύσης και ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος στη Χάλκη, Ελπιδοφόρος, και άλλοι μοναχοί της Μονής στη Χάλκη.

Πρόσωπα /Ιδιότητες (Με σειρά εμφάνισης):

Τα πρόσωπα που εμφανίζονται και οι ιδιότητές τους:

Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, Ηγούμενος Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης
Κωνσταντίνος Δεληκωνσταντής, Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Απόφοιτος Ιεράς Θεολογικής Σχολής Χάλκης
Ευστράτιος Ζεγκίνης, Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ

Προύσης Ελπιδοφόρος

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Προύσης, υπέρτιμος και έξαρχος Βιθυνίας, κ. Ελπιδοφόρος (Λαμπρυνιάδης) γεννήθηκε το 1967 στο Μακροχώρι Κωνσταντινούπολης. Φοίτησε στο Τμήμα Ποιμαντικής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε με Άριστα το έτος 1991. Το 1993 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Βόννης. Διάκονος χειροτονήθηκε το έτος 1994 στον Π. Πατριαρχικό Ναό, ενώ στη συνέχεια διορίστηκε Κωδικογράφος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Το 1995 διορίστηκε Υπογραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Μεταξύ των ετών 1996-1997 φοίτησε στην Θεολογική Σχολή του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού στο Μπαλαμάντ Λιβάνου, όπου βελτίωσε την γνώση της αραβικής γλώσσας. Το 2001 υπέβαλε διδακτορική διατριβή στην Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. και αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Θεολογίας με τον βαθμόν «άριστα». Το 2004 προσκλήθηκε ως επισκέπτης καθηγητής στην Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, όπου δίδαξε για ένα εξάμηνο. Τον Μάρτιο του 2005, με πρόταση της Α. Θ. Παναγιότητος, προήχθη υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου σε Αρχιγραμματέα της, χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος υπό τον Πατριάρχη στον Π. Πατριαρχικό Ναό. Το 2009, η Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης τον εξέλεξε ομόφωνα Αναπληρωτή Καθηγητή της Συμβολικής και των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων. Τον Μάρτιο του έτους 2011 εξελέγη εν ενεργεία Μητροπολίτης Προύσης, ενώ τον Αύγουστο του ίδιου έτους διορίστηκε Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής στη Χάλκη.

Κωνσταντίνος Δεληκωνσταντής

Ο Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ίμβρο. Σπούδασε Ορθόδοξη Θεολογία στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Το 1975 απέκτησε τον τίτλο του Magister Artium στη Φιλοσοφία στο Tubingen της Γερμανίας, όπου το 1980 αναγορεύτηκε ακόμη διδάκτωρ της Φιλοσοφίας και το 1982 διδάκτωρ Θεολογίας της Καθολικής Θεολογικής Σχολής του ίδιου πανεπιστημίου. Μετά το 1982 υπηρέτησε ως θεολόγος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και δίδαξε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών. Το 1991 εκλέχθηκε αναπληρωτής καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας, με γνωστικό αντικείμενο “Θρησκειολογία και Φιλοσοφία της Θρησκείας”, και έγινε καθηγητής το 1995. Από το 2001 μετακινήθηκε σε θέση καθηγητή στον Τομέα Συστηματικής Θεολογίας στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει γράψει βιβλία με φιλοσοφικά, ηθικά, εκπαιδευτικά κ.ά. θέματα κι έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες του σε πολλά ελληνικά και διεθνή περιοδικά, πρακτικά, συλλογικούς τόμους.

Ευστράτιος Ζεγκίνης

Ο Ευστράτιος Ζεγκίνης είναι ισλαμολόγος – τουρκολόγος καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε στην Ίμβρο, το 1938. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Τις μεταπτυχιακές του σπουδές τις πραγματοποίησε στο Ινστιτούτο των Ανατολικών Σπουδών της Ρώμης. Είναι διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Οι ερευνητικές του δραστηριότητες αναφέρονται κυρίως σε θέματα που αφορούν το Βαλκανικό Ισλάμ και την Τουρκολογία.