22/07/2024
Η Χαρά Θεού στο ιερότερο κέντρο της Ορθοδόξου Χριστιανικής Εκκλησίας στον κόσμο.

Η Χαρά Θεού στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην Κωνσταντινούπολη, το ιερότερο κέντρο της Ορθοδόξου Χριστιανικής Εκκλησίας σε ολόκληρο τον κόσμο. 17 αιώνες αδιάλειπτης ιστορίας στο Φανάρι. Παρουσιάζεται το ιστορικό, κοινωνικό, οικουμενικό πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πρόσωπα /Ιδιότητες (Με σειρά εμφάνισης):

Τα πρόσωπα που εμφανίζονται και οι ιδιότητές τους:

Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, Υπέρτιμος και έξαρχος Βοσπόρου Θρακικού και Κυανέων
Κωνσταντίνος Δεληκωνσταντής, Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Απόφοιτος Ιεράς Θεολογικής Σχολής Χάλκης
π. Αγαθάγγελος Σίσκος, Αρχιμανδρίτης, Βιβλιοφύλακας Οικ. Πατριαρχείου

Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος

Γεννήθηκε στο Γαλατά Κωνσταντινούπολης το 1952. Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε στην Αστική Σχολή Γαλατά, ενώ συνέχισε τις γυμνασιακές του σπου­δες στο Ζωγράφειο Γυμνάσιο. Ολοκλήρωσε τις λυκειακές του σπουδές στο οικείο τμήμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Τις ανώτερες σπουδές του συνέχισε ως υπότροφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από το οποίο και αποφοίτησε το 1975. Αποφοίτησε και από το Τμήμα Μεταπτυχιακών σπουδών της ιδίας Σχολής.

Διάκονος χειροτονήθηκε κατά την διάρκεια των σπουδών του, το 1973. Κατά τον Ιανουάριο του 1976 προσλήφθη στα Πατριαρχεία ως Πατριαρχικός Διάκονος και Γραμματέας στο Α΄ Πατριαρχικό Γραφείο. Κατά τα έτη 1982 και 1986 μετέβη στο εξωτερικό προς εκμάθηση των γλωσσών ιταλικής και αγγλικής. Κατά τα έτη 1984 και 1987, με πρόταση του αοιδίμου Πατριάρχου Δημητρίου, προήχθη στις θέσεις του Κωδικογράφου και του Υπογραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου αντιστοίχως. Συνόδευσε ως μέλος Πατριαρχικής συνοδείας τον αοίδιμον Πατριάρχη Δημήτριο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίον σε διάφορα επίσημα ταξίδια στο εξωτερικό και συμμετείχε σε διάφορες αποστολές της Μητρός Εκκλησίας.

Την 14η Νοεμβρίου του 1995 εξελέγη παμψηφεί τιτουλάριος Μητροπολίτης Αγαθονικείας και χειροτονήθηκε 26ην του ιδίου μηνός στον Πατριαρχικό Ναό. Την 4η Σεπτεμβρίου 2000 κατετάγη στους εν ενεργεία Ιεράρχες τού Θρόνου υπό τον τίτλο Μοσχονησίων. Διετέλεσε Ηγούμενος της Μονής μεταξύ των ετών 1995-2011, είχε δε εκ παραλλήλου στη Χάλκη την επιστασία της Σταυροπηγιακής Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (2002-2011) και της Πατριαρχικής Σκήτης Αγ. Σπυρίδωνος (2001-2011). Την 29η Αυγούστου 2011 εξελέγη υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου παμψηφεί Μητροπολίτης της Γεροντικής Επαρχίας Δέρκων.

Κωνσταντίνος Δεληκωνσταντής

Ο Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ίμβρο. Σπούδασε Ορθόδοξη Θεολογία στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Το 1975 απέκτησε τον τίτλο του Magister Artium στη Φιλοσοφία στο Tubingen της Γερμανίας, όπου το 1980 αναγορεύτηκε ακόμη διδάκτωρ της Φιλοσοφίας και το 1982 διδάκτωρ Θεολογίας της Καθολικής Θεολογικής Σχολής του ίδιου πανεπιστημίου. Μετά το 1982 υπηρέτησε ως θεολόγος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και δίδαξε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών. Το 1991 εκλέχθηκε αναπληρωτής καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας, με γνωστικό αντικείμενο “Θρησκειολογία και Φιλοσοφία της Θρησκείας”, και έγινε καθηγητής το 1995. Από το 2001 μετακινήθηκε σε θέση καθηγητή στον Τομέα Συστηματικής Θεολογίας στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει γράψει βιβλία με φιλοσοφικά, ηθικά, εκπαιδευτικά κ.ά. θέματα κι έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες του σε πολλά ελληνικά και διεθνή περιοδικά, πρακτικά, συλλογικούς τόμους.

π. Αγαθάγγελος Σίσκος

Ο Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Σίσκος γεννήθηκε το 1985 στην Καστοριά. Το 2004 εισήχθη τρίτος στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., πραγματοποιώντας τις θεολογικές του σπουδές με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), εξ’ αιτίας της κατ’ έτος άριστης επίδοσής του, λαμβάνοντας το Πτυχίο της Θεολογίας το 2008 με βαθμό “Άριστα”. Ακολούθως, έγινε δεκτός μετά από αξιολόγηση και εγγράφηκε στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., λαμβάνοντας με βαθμό “Άριστα” το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στον Κλάδο της Συστηματικής Θεολογίας με ειδίκευση την Δογματική το 2011. Από τον Οκτώβριο του 2011 εκπονεί διατριβή επί διδακτορία στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.. Συμμετείχε ως εισηγητής σε σειρά συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συγγράφοντας και δημοσιεύοντας επιστημονικά άρθρα θεολογικού και οικουμενικού προβληματισμού στα ελληνικά και αγγλικά.

Διάκονος χειροτονήθηκε από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στις 21 Νοεμβρίου 2012, στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου Σταυροδρομίου και Πρεσβύτερος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίο, στις 6 Δεκεμβρίου 2012, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Νεοχωρίου. Το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως του επιδόθηκε Σεπτή Εντολή της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ικονίου κ. Θεόληπτο, στις 5 Ιανουαρίου 2013, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Νεοχωρίου. Είναι Ιερατικώς Προϊστάμενος της Κοινότητας Νεοχωρίου Βοσπόρου. Από τον Φεβρουάριο του 2013 τυγχάνει Γραμματέας του επίσημου περιοδικού του Οικουμενικού Πατριαρχείου “Ορθοδοξία” μετά από συνοδική απόφαση, ενώ από τον Απρίλιο του 2013 έχει τον τίτλο του Βιβλιοφύλακος των Πατριαρχείων, που τον καθιστά υπεύθυνο της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης. Συμμετέχει επίσης στον διαθρησκειακό και διαχριστιανικό διάλογο με αντιπροσωπείες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.