04/12/2024
Η Χαρά Θεού διερευνά την συμβολή της Εκκλησίας στα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα.

Η Χαρά Θεού συζητά τη συμβολή της Εκκλησίας και τον ρόλο των Μοναστηριών στον Μακεδονικό Αγώνα, στην περιοχή της Καστοριάς. Η Εκκλησία στα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα, στη Χαρά Θεού.

Πρόσωπα /Ιδιότητες (Με σειρά εμφάνισης):

Τα πρόσωπα που εμφανίζονται και οι ιδιότητές τους:

Σεραφείμ, Μητροπολίτης Καστοριάς
Χρυσόστομος Παπασταύρος, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα
Βασίλειος Νικόλτσιος, Έφορος Συλλογών Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης
Εμμανουήλ Κουτσιαύτης, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων

Σεραφείμ, Μητροπολίτης Καστοριάς

Ο Μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ, κατά κόσμον Ιωάννης Παπακώστας, γεννήθηκε το 1959 στο Αγναντερό Καρδίτσας. Φοίτησε στην Ριζάρειο Σχολή Αθηνών, στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική, από την οποία αποφοίτησε το 1983. Στη συνέχεια φοίτησε στη Θεολογική Σχολή της Αθήνας και έλαβε το πτυχίο του το 1987. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1983 και Πρεσβύτερος το 1987. Υπηρέτησε ως Διάκονος, Εφημέριος-Ιεροκήρυκας και Ιερατικός Προϊστάμενος στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Κάτω Πατησίων. Υπηρέτησε παράλληλα ως Διευθυντής Νεότητος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και υπεύθυνος Πρωτοκόλλου στην Ιερά Σύνοδο και το 1990 ως Γραμματέας στην Ιερά Σύνοδο. Μητροπολίτης χειροτονήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1996.

Χρυσόστομος Παπασταύρος

O Χρυσόστομος Παπασταύρος είναι πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

Βασίλειος Νικόλτσιος

Ο Βασίλειος Νικόλτσιος γεννήθηκε στην Ηράκλεια Σερρών. Αποφοίτησε από το Φαρμακευτικό Τμήμα της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων και αποστρατεύτηκε το 2002 με αίτηση του, με το Βαθμό του Συνταγματάρχη Φαρμακοποιού ε.α. Για περισσότερα από 40 χρόνια ασχολείται με την ιστορική έρευνα, συγκέντρωση, συντήρηση, διάσωση, διαφύλαξη και προβολή ιστορικού υλικού. Έχει στην κατοχή του περισσότερα από 20.000 ιστορικά κειμήλια της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας, τα οποία εκτίθενται σε Μουσεία και με τα οποία έχει οργανώσει περισσότερες από 190 ιστορικές περιοδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το κύριο μέρος της συλλογής του εκτίθεται στο Πολεμικό Μουσείο / Παράρτημα Θεσσαλονίκης και το υπόλοιπο σε δέκα άλλα ιστορικά μουσεία της Ελλάδας, από το Ρέθυμνο και την Καλαμάτα, μέχρι το Σκρα και τα Γιαννιτσά. Για περισσότερα από 25 χρόνια ασχολείται με τη Μουσειολογία. Με διαταγή του ΓΕΣ εργάστηκε για την αναβάθμιση όλων των Στρατιωτικών Μουσείων της χώρας και για το σχεδιασμό και τη δημιουργία όλων των νέων Στρατιωτικών Μουσείων. Έχει επίσης εργαστεί για τη δημιουργία ιδιωτικών μουσείων σε όλη την Ελλάδα. Είναι συγγραφέας δεκαέξι ιστορικών έργων, που έχουν σχέση με τη Νεότερη Ελληνική Ιστορία. Ασχολείται επίσης ερασιτεχνικά με τη ζωγραφική και τη γλυπτική.

Από το 2002 έως το 2013 εργάστηκε στο φαρμακείο του στη Θεσσαλονίκη και παράλληλα ήταν διευθυντής του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, μέχρι τον Νοέμβριο του 2017. Διετέλεσε από το 2004 έως το 2013 Αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Από το 2013 είναι διευθυντής και του Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου. Το 2014 παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος Αριστείας της Τιμής, για εξαίρετες υπηρεσίες προς την Πατρίδα. Το ίδιο έτος παρασημοφορήθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με το Σταυρό Αξίας και Τιμής, Α’ τάξεως, για διακεκριμένες υπηρεσίες προς τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πατρίδα. Από τον Ιούλιο του 2016 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού/τμήματος Θεσσαλονίκης. To 2016 τιμήθηκε από το Γενικό Προξενείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη με το Μετάλλιο Εκατονταετηρίδας από το ξεκίνημα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το ίδιο έτος του απονεμήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, το Οφίκιο του Άρχοντα “Κουροπαλάτη” της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκηδόνος.

Εμμανουήλ Κουτσιαύτης

Ο Εμμανουήλ Η. Κουτσιαύτης γεννήθηκε στο Λαμπύρι Αιτωλοακαρνανίας. Είναι πτυχιούχος Θεολογικής και Φιλοσοφικής Σχολής και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο. Στην εκπαίδευση υπηρετεί ως φιλόλογος από το 1975. Από το 1986 μέχρι το 1998 υπηρέτησε ως διευθυντής στο Γυμνάσιο Μαυροχωρίου Καστοριάς. Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων εκπαιδευτικού, παιδαγωγικού, κοινωνικού, πολιτιστικού και θρησκευτικού περιεχομένου σε εφημερίδες και περιοδικά. Από το 1998 είναι Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Καστοριάς. Βιβλία του: Η αξιολόγηση στη διαδικασία μάθησης και επιλογής, Ο Χριστός στη ζωής μας, Πορείες σχέδια διδασκαλίας (συνεργασία), Το Γυμνάσιο Μαυροχωρίου (συνεργασία), Η ελληνική εκπαίδευση στην Καστοριά το ιθ΄ αιώνα.