18/04/2024
Η Χαρά Θεού παρουσιάζει το κοινωνικό έργο της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης.

Η Χαρά Θεού σε ένα αφιέρωμα στο κοινωνικό έργο της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, τα συσσίτια, κοινωνικά ιατρεία, φροντιστήρια, γηροκομεία, κέντρα νεότητας. Η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης στη Χαρά Θεού.

Πρόσωπα /Ιδιότητες (Με σειρά εμφάνισης):

Τα πρόσωπα που εμφανίζονται και οι ιδιότητές τους:

Βάιος Νταφούλης, Παιδοψυχίατρος, Παιδοψυχιατρική Κλινική, ΓΝΘ Ιπποκράτειο
Παναγιώτατος Άνθιμος, Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης
π. Αντώνιος Πατρικίου, ιερέας
Αρχιμ. Ιάκωβος Αθανασίου, Πρωτοσύγκελος Ι.Μ. Θεσσαλονίκης
π. Δημήτριος Κυριάκου
Ελένη Κυριάκου, πρεσβυτέρα
Στέλλα Φάκκα, υπεύθυνη Κοινωνικού Ιατρείου Ι. Μητρόπολης Θεσσαλονίκης
Χρήστος Ψάλτης, υπεύθυνος Καταφυγής των Νέων Ι. Μητρόπολης Θεσσαλονίκης

Βάιος Νταφούλης

Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1968. Είναι απόφοιτος της Σχολής Αναβρύτων, πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Απέκτησε τον τίτλο της ειδικότητας της Παιδοψυχιατρικής στη Θεσσαλονίκη, όπου υπηρέτησε στη Β΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε ως Παιδοψυχίατρος στο Κέντρο Περιθάλψεως Παίδων «Ο Άγιος Δημήτριος» και ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών. Διετέλεσε Επιστημονικά Υπεύθυνος λειτουργίας τον Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου Βορείου Ελλάδος και της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε σε διεθνή και εθνικά ερευνητικά προγράμματα. Έχει εκπονήσει δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, ανακοινώσεις σε πανελλήνια, ευρωπαϊκά και παγκόσμια συνέδρια, ομιλίες σε Ι. Μητροπόλεις, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε Σχολές Γονέων. Έχει μεταφράσει βιβλία και διεθνείς κλίμακες αξιολόγησης ψυχομετρικών εργαλείων για γονείς και εκπαιδευτικούς. Έχει λειτουργήσει ως κλινικός και ειδικός Πραγματογνώμων για το δικαστικό σύστημα και έχει συστηματική συνεργασία με φορείς και ιδρύματα που έχουν τη φροντίδα νεαρών ατόμων με αναπηρία σε θέματα κακοποίησης. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή για τις διαταραχές της διάθεσης σε παιδιά με επιληψία. Ασχολείται εξειδικευμένα με τις διαταραχές των παιδιών από την κακή χρήση του διαδικτύου, με θέματα οικογένειας, θέματα ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων, κλπ. και συμμετέχει σε πολλές Ημερίδες και Συνέδρια. Επί δέκα και πλέον έτη είναι Διευθυντής της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Παναγιώτατος Άνθιμος

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος γεννήθηκε στη Σαλμώνη του νομού Ηλείας το 1934 και το κοσμικό του όνομα είναι Διονύσιος Ρούσσας. Τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του το 1952 και πέτυχε στις εισιτήριες εξετάσεις της Φιλοσοφικής και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών επιλέγοντας την πρώτη. Αποφοίτησε το 1957 από την φιλοσοφική και εργάστηκε ως άμισθος βοηθός της έδρας της Βυζαντινής Φιλολογίας καθώς και ως δάσκαλος στα εκπαιδευτήρια Ελληνική Παιδεία, των οποίων διετέλεσε και διευθυντής γυμνασίου. Παράλληλα σπούδαζε στη θεολογική σχολή Αθηνών, απ’ όπου το 1963 πήρε το πτυχίο του. Το 1964 χειροτονήθηκε διάκονος από τον Μητροπολίτη Θήρας Γαβριήλ και τον επόμενο χρόνο πρεσβύτερος. Το 1966 τοποθετήθηκε διευθυντής κηρύγματος στην Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδας. Δύο χρόνια αργότερα ανέλαβε την διεύθυνση του φοιτητικού θεολογικού οικοτροφείου, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1974. Τον Ιούλιο του 1971 εκπροσώπησε την Εκκλησία της Ελλάδος στην εκλογή και ενθρόνιση του Πατριάρχου Βουλγαρίας Μαξίμου. Από το 1965 ήταν προϊστάμενος στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου της οδού Μετσόβου Αθηνών, όπου παρέμεινε μέχρι την εκλογή του στον Μητροπολιτικό θρόνο της Αλεξανδρούπολης. Στις 13 Ιουλίου του 1974 εκλέχθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας Μητροπολίτης Αλε­ξαν­δρου­πό­λε­ως, Τρα­ϊ­α­νου­πό­λε­ως καί Σα­μο­θρά­κης. Η χειροτονία του έγινε στις 14 Ιουλίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου της οδού Μετσόβου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θήρας Γαβριήλ. Στις 30 Ιουλίου ενθρονίστηκε στην Αλεξανδρούπολη. Στις 26 Απριλίου 2004 μετατέθηκε στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ως δι­ά­δο­χος του Μη­τρο­πο­λί­του Θεσ­σα­λο­νί­κης Πα­ντε­λε­ή­μο­νος Β’ κατόπιν οριακής απόφασης της Ιεράς Συνόδου. Η ενθρόνισή του πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2004 στον Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης.

π. Αντώνιος Πατρικίου

Ο π. Αντώνιος Πατρικίου είναι πρεσβύτερος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Είναι ακόμη οδοντίατρος, έχοντας τη θέση του Επιμελητή Α΄ ΕΣΥ του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης “Άγιος Δημήτριος”. Είναι εφημέριος του Χαρισείου Γηροκομείου Θεσσαλονίκης της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, καθώς και Υποψήφιος Διδάκτορας στο Τμήμα Ιατρικής του Α.Π.Θ.

Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Αθανασίου

Ο Αρχιμανδρίτης, π. Ιάκωβος Αθανασίου, γεννήθηκε το 1964 στη Θεσσαλονίκη. Εν συνεχεία, σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Πήρε το πτυχίο του το 1986 και παρακολούθησε ευρύτερες σπουδές. Είναι Ιερέας. Είναι Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, μέλος του Μητροπολιτικού Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και Προϊστάμενος των Ιερών Ναών Αγίου Δημητρίου, Πολιούχου Θεσσαλονίκης και Αγίου Θεράποντος Κάτω Τούμπας Θεσσαλονίκης.

π. Δημήτριος Κυριάκου

Ο π. Δημήτριος Κυριάκου είναι Πρωτοπρεσβύτερος και προϊστάμενος του Ναού της Αγίας Βαρβάρας στην Άνω Τούμπα Θεσσαλονίκης.

Στέλλα Φάκκα

Η Στέλλα Φάκκα είναι υπεύθυνη του Κοινωνικού Ιατρείου της Ι. Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

Χρήστος Ψάλτης

Ο Χρήστος Ψάλτης είναι υπεύθυνος Καταφυγής των Νέων στην Ι. Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.