19/04/2024
Για πρώτη φορά, μία ενδότερη ματιά στα Αναστενάρια, την Πυροβασία, την προέλευση τους.

Η Χαρά Θεού στα Αναστενάρια της Αγίας Ελένης Σερρών. Λαϊκό έθιμο ή Θρησκευτική Τελετή; Για πρώτη φορά ο Αρχιαναστενάρης Τάσος Ρέκλος εξηγεί στην Ελληνική Τηλεόραση τα Αναστενάρια, την Πυροβασία, την προέλευση τους. Τα Αναστενάρια στη Χαρά Θεού.

Πρόσωπα/Ιδιότητες (Με σειρά εμφάνισης):

Τα πρόσωπα που εμφανίζονται και οι ιδιότητές τους:

Αναστάσιος Ρέκλος, Ψυχίατρος, Αρχιαναστενάρης
Φαίδων Χατζηαντωνίου, Αρχιτέκτων, αναστενάρης
π. Κωνσταντίνος Μαλάκος, υπεύθυνος του γραφείου αιρέσεων της Ι.Μητρόπολης Σερρών & Νιγρήτας

Αναστάσιος Ρέκλος

Ο Αναστάσιος Ρέκλος είναι νευρολόγος ψυχίατρος και διδάκτορ της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Κατάγεται από την Αγία Ελένη, και είναι εδώ και 30 χρόνια ο αρχηγός των αναστενάρηδων στο πανηγύρι του χωριού. Είναι ο άνθρωπος που κατευθύνει το τελετουργικό και κρίνει, κάθε φορά, πότε κάποιος είναι έτοιµος για πυροβασία.

Φαίδων Χατζηαντωνίου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951 και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και αναστήλωση μνημείων στη Ρώμη (ICCROM). Παρακολούθησε το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας και σεμινάρια παλαιογραφίας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Για πάνω από τρεις δεκαετίες εργάζεται ως αρχιτέκτων στα έργα αναστήλωσης και αποκατάστασης του Αγίου Όρους, ενώ ασχολείται και με την επιμέλεια εκθέσεων με σχετικό αντικείμενο.

π. Κωνσταντίνος Μαλάκος

Ο π. Κωνσταντίνος Μαλάκος είναι πρωτοπρεσβύτερος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου και υπεύθυνος του αντιαιρετικού γραφείου της Ιεράς Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτης.