29/03/2024
Μια εξερεύνηση του ρόλου του γυναικείου φύλου στην Ορθοδοξία.

Η Χαρά Θεού συζητά με την Θωμαή Χουβαρδά, την Άννα Πολεμικού και τον Γιάννη Κουρεμπελέ για τη θέση της γυναίκας στην Ορθοδοξία. Ο ρόλος του γυναικείου φύλου στην Εκκλησία αλλά και με τα Θεία, από την Πρώτη Εκκλησία έως σήμερα, στη Χαρά Θεού.

Πρόσωπα/Ιδιότητες (Με σειρά εμφάνισης):

Τα πρόσωπα που εμφανίζονται και οι ιδιότητές τους:

Θωμαή Χουβαρδά, Δρ. Θεολογίας
Άννα Πολεμικού, Νευροψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Ιωάννης Κουρεμπελές, Αν. Καθηγητής Θεολογίας ΑΠΘ

Θωμαή Χουβαρδά

Η Θωμαή Χουβαρδά γεννήθηκε και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην ίδια Σχολή και με υποτροφία του ΙΚΥ στο Παν/μιο Ludwig-Maximilians του Μονάχου Γερμανίας, όπου εργάστηκε και ως επιστημονική συνεργάτιδα στο Ινστιτούτο Ορθόδοξης Θεολογίας (1993-1997). Το 2004 αναγορεύτηκε διδάκτορας στο Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ με ειδίκευση στην Πατρολογία. Διετέλεσε συνεργάτης της Ι.Μ. Πολυανής και Κιλκισίου σε θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης (1991-2009). Έχει δημοσιεύσει άρθρα, βιβλιοκρισίες, μεταφράσεις και έχει συμμετάσχει σε διεθνή σεμινάρια και συνέδρια. Εργάστηκε στη Δευτεροβάθμια και έχει διδάξει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Σήμερα υπηρετεί ως Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό στη Θεολογική Σχολή ΑΠΘ με ειδίκευση στην Εκκλησιαστική Γραμματολογία

Αννα Πολεμικού

Η Άννα Πολεμικού σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Cardiff της Ουαλίας (BA). Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νευροψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Νottingham (MSc) και ακολούθως απέκτησε το Διδακτορικό της Δίπλωμα (PhD) από το Πανεπιστήμιο του Bath του Ην. Βασιλείου. Είναι επιστημονική συνεργάτις μεταπτυχιακού προγράμματοςτης Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, και διδάσκουσα σε επιμορφωτικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του ΠΤΔΕ του ΕΚΠΑ. Το ακαδημαϊκό έτος 2016-17 την βρίσκει να διδάσκει στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει εκπαιδευτεί στην προσωποκεντρική συμβουλευτική στο Πανεπιστήμιο Strathclyde και δραστηριοποιείται ως ειδικευμένη προσωποκεντρική ψυχοθεραπεύτρια. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους. Το “Μεγαλώνοντας πνευματικά παιδιά: Από την υπέρτατη νοημοσύνη στην υπέρτατη ευτυχία” αποτελεί το πρώτο της συγγραφικό εγχείρημα.

Ιωάννης Κουρεμπελές

Ο δρ. Ιωάννης Κουρεμπελές γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965 και σπούδασε Θεολογία στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, του Έρλανγκεν και της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία. Είναι διδάκτορας του τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1998) με θέμα διατριβής “Η Χριστολογία του Ρωμανού του Μελωδού και η σωτηριολογική σημασία της”. Έχει διδάξει ως καθηγητής θεολόγος στη μέση εκκλησιαστική εκπαίδευση. Δίδαξε το αντικείμενο “Συμβολική: Διορθόδοξες-Διαχριστιανικές Σχέσεις” στο τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας. Είναι αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ και διδάσκει «Ιστορία Δογμάτων» και «Δογματική και Συμβολική Θεολογία».