18/07/2024
Ένας νέος Άγιος με καταγωγή από τη Ρωσία στέκεται αφορμή για συζήτηση περί Αγιότητας.

Με αφορμή τον Άγιο Σιλουανό τον Αθωνίτη, έναν νέο Άγιο με καταγωγή από τη Ρωσία που έζησε 45 χρόνια στο Άγιο Όρος μέχρι το θάνατό του το 1938, η Χαρά Θεού συζητά τα περί Αγιότητας και τη σχέση των Αγίων της Ρωσικής και της Ελληνικής Εκκλησίας.

Πρόσωπα /Ιδιότητες (Με σειρά εμφάνισης):

Τα πρόσωπα που εμφανίζονται και οι ιδιότητές τους:

Ελένη Οικονόμου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας των Σλαβικών Εκκλησιών, ΑΠΘ
Συμεών Πασχαλίδης, Καθηγητής Θεολογίας, Διευθ. Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών

Ελένη Οικονόμου

Γεννήθηκε στο Βόλο, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της. Σπούδασε Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Louvain-La-Neuve στο Βέλγιο, με εξειδίκευση στη βυζαντινολογία, σλαβολογία και ανατολιολογία. Στο παρελθόν εργάστηκε στο Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Α.Π.Θ. ως βοηθός ερευνήτρια. Δίδαξε στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξείνιων Χωρών (Δ.Π.Θ.). Έλαβε μέρος σε επιστημονικά συνέδρια και έδωσε διαλέξεις σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Συνέγραψε άρθρα και τα βιβλία: “Παϊσίου Χιλανδαρηνού Σλαβοβουλγαρική Ιστορία”, “Αλέξανδρος Νέφσκυ: Ο ήρωας της Αγίας Ρωσίας”, “Η Ορθοδοξία στην Πολωνία τον σύντομο 20ό αιώνα”. Είναι επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Θεολογίας του Α. Π.Θ. με γνωστικό αντικείμενο την “Ιστορία των Σλαβικών Εκκλησιών”, διδάσκοντας στον προπτυχιακό και μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών.

Συμεών Πασχαλίδης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1967. Σπούδασε στο Tμήμα Ποιμαντικής και Kοινωνικής Θεολογίας, στη Θεολογική Σχολή ΑΠΘ (1985-1989). Έλαβε Mεταπτυχιακό Δίπλωμα Eιδίκευσης στον Iστορικό Kλάδο στη Θεολογική Σχολή ΑΠΘ (1989-1991), καθώς και Διδακτορικό Δίπλωμα στη Θεολογική Σχολή ΑΠΘ (1992-1998). Έχει διατελέσει σαν Λέκτορας της Aγιολογίας στο Tμήμα Ποιμαντικής και Kοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ (1999-2004), Eπίκουρος Kαθηγητής της Aγιολογίας στο ίδιο Tμήμα (2004-2009) και Αναπληρωτής Καθηγητής της Πατρολογίας και Αγιολογίας στο ίδιο Τμήμα (2009-Σήμερα). Έχει διατελέσει επί σειρά ετών Πρόεδρος του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ενώ από τον Μάρτιο του 2017 έχει διοριστεί με πατριαρχικό πιττάκιο του Oικου­με­νι­κού Πα­τρι­άρχη κ.κ. Bαρ­­­θολο­μαίου και της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Διευ­θυν­τής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών. Τον Οκτώβριο του 2017, αναδείχθηκε σαν νέος Πρόεδρος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ για τη διετία 2017-2019.