23/07/2024
Δύο Ιερωμένοι της πόλης πίσω από δύο ιδιαίτερα Ιδρύματα βοήθειας.

Η Χαρά Θεού σε δύο ιδιαίτερα Ιδρύματα που στήθηκαν και λειτουργούν με την πρωτοβουλία δύο Ιερωμένων: ο Φάρος του Κόσμου, που φιλοξενεί ανήλικα παιδιά από τους Ρωμά του Δενδροπόταμου, αλλά και όχι μόνο, και το Σπίτι της Μαρίας, ένας χώρος για την ανύπαντρη μητέρα και το μωρό της.

Πρόσωπα /Ιδιότητες (Με σειρά εμφάνισης):

Τα πρόσωπα που εμφανίζονται και οι ιδιότητές τους:

Φάρος του Κόσμου:
π. Αθηναγώρας Λουκατάρης
Βακάς Νίκος
Ελένη Πασχαλίδου

Σπίτι της Μαρίας:
π. Κωνσταντίνος Πλευράκης
Στέλλα Πλευράκη
κα Φωτεινή

π. Αθηναγόρας Λουκατάρης

Ο κατά κόσμον Θεόδωρος, Λουκατάρης γεννήθηκε στο Επταπύργιο της Θεσσαλονίκης στις 14 Ιουλίου του 1977. Περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του και εισήχθη στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης ενώ μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, εισήχθη στο τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τον Ιούλιο του 2001, λαμβάνει το σχήμα του μεγάλου αγγελικού τάγματος, τον Νοέμβριο του ιδίου έτους χειροτονείται διάκονος, ενώ τον Μάρτιο του 2003 χειροτονείται πρεσβύτερος, ακολούθως το 2004 λαμβάνει το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κυρό Διονύσιο Α’. Τον Φεβρουάριο του 2005 με την προτροπή και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. κ. Βαρνάβα αναλαμβάνει την ίδρυση και την λειτουργία του ‘’Κέντρου προστασίας ανηλίκων ROM’’ αλλά και του ‘’Κέντρου υποδοχής εθισμένων νέων’’ στον Δενδροπόταμο της Θεσσαλονίκης. Συνέγραψε πτυχιακή εργασία με τίτλο ‘’Το Ορθόδοξο Χριστιανικό στοιχείο στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες των ROM’’και έλαβε το πτυχίο της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης. Παράλληλα προεδρεύει τον επιτροπών των παρεκκλησίων, της Γενικής Αστυνομικής διευθύνσεως, της Κεντρικής Αγοράς, της Εταιρίας υδρεύσεως και αποχετεύσεως και των Κ.Τ.Ε.Λ. Θεσσαλονίκης.

π. Κωνσταντίνος Πλευράκης – Στέλλα Πλευράκη

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Πλευράκης και η σύζυγος του Στέλλα εδώ και χρόνια βοηθούν γυναίκες που είναι μόνες, έγκυες ή με παιδιά, που χρειάζονται σίτιση και ψυχολογική υποστήριξη. Όλα ξεκίνησαν το 1984, όταν δύο άγαμες μητέρες ζήτησαν τη βοήθεια του ιερέα, καθώς δεν είχαν πού αλλού να απευθυνθούν. Αποφάσισε να τις φιλοξενήσει, μαζί με τα παιδιά τους, στο σπίτι του. Επειδή όμως η ανάγκη για βοήθεια ήταν μεγαλύτερη, πήρε την απόφαση να πουλήσει το σπίτι στο οποίο έμενε με την πρεσβυτέρα στη Θεσσαλονίκη, και να φτιάξουν τον εκκλησιαστικό αυτό ξενώνα στη Θέρμη, δωρίζοντας για τον σκοπό κτήμα εννέα στρεμμάτων της οικογένειάς του. Το «Σπίτι της Μαρίας», όπως ονομάζεται, μπορεί να φιλοξενήσει έως εφτά γυναίκες, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, ώσπου να γεννήσουν και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Ο Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Πλευράκης, βάσει του Καταστατικού, ορίστηκε πρώτος ισόβιος Αρχιερατικός Επίτροπος του Ιδρύματος.