14/10/2024
Ο Φανατισμός εξετάζεται στη Χαρά Θεού υπό το πρίσμα της θρησκείας.

Η Χαρά Θεού συζητά το θέμα του Φανατισμού και τη σχέση του με τις θρησκείες, την εξουσία και την κοινωνία με τον Κώστα Ζουράρι, τον Χρυσόστομο Σταμούλη τον Γιάννη Κουρεμπελέ και τον Τίτο Μίλεχ.

Πρόσωπα /Ιδιότητες (Με σειρά εμφάνισης):

Τα πρόσωπα που εμφανίζονται και οι ιδιότητές τους:

Χρυσόστομος Σταμούλης, Καθηγητής Θεολογίας ΑΠΘ
Κώστας Ζουράρις, Πολιτειολόγος – Συγγραφέας
Γιάννης Κουρεμπελές, Καθηγητής Θεολογίας ΑΠΘ
Τίτους Μίλεχ, Ψυχολόγος

Χρυσόστομος Σταμούλης

Ο Χρυσόστομος Σταμούλης γεννήθηκε στην Άφυτο Χαλκιδικής το 1964. Είναι Καθηγητής της Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ.. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, του Βελιγραδίου και του Ντάραμ της Αγγλίας. Διδάσκει το υποχρεωτικό μάθημα Δογματική και Συμβολική Θεολογία και τα κατ’ επιλογή υποχρεωτικά μαθήματα Φιλόκαλη Αισθητική της Ορθοδοξίας, Θεολογία και Κινηματογράφος, Σύγχρονη αθεΐα, επιστήμη και Ορθόδοξη Θεολογία. Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί στα αγγλικά, ιταλικά, γαλλικά, γερμανικά, σερβικά, ρουμανικά και ρωσικά. Τη διετία 2011-2013 υπήρξε πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ., θέση στην οποία επανεξελέγη για τη διετία 2013-2015. Έκανε μουσικές σπουδές στο Μακεδονικό και στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Ασχολείται με τη χορωδιακή μουσική και τη σύνθεση. Έχει εκδώσει πέντε ψηφιακούς δίσκους.

Κώστας Ζουράρις

Ο Κώστας Ζουράρις γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1940. Είναι πολιτειολόγος, πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας. Είναι απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Νομικά στη Θεσσαλονίκη και Πολιτικές Επιστήμες στο Παρίσι, όπου συμμετείχε στο κίνημα του Μαΐου του 1968. Επίσης έχει πραγματοποιήσει μουσικές σπουδές στο Κρατικο Ωδείο Θεσσαλονίκης, στην Ακαδημία Mozarteum και στο Saltzburg της Αυστρίας. Είναι από τους πλέον αναγνωρίσιμους διανοούμενους Ελληνες και δίδαξε Πολιτικές Επιστήμες στο Παρίσι στο Πανεπιστήμιο Vincennes στο Παρίσι από το 1969. Διετέλεσε επίσης πρώην εκδότης της εφημερίδας «Μακεδονία». Εκλέγεται πρώτη φορά βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και επανεκλέγεται στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Διορίσθηκε Υφυπουργός Παιδείας κατά τον ανασχηματισμό του Νοεμβρίου 2016, ενώ μέχρι τότε διετέλεσε μέλος των επιτροπών Μορφωτικών Υποθέσεων & Έρευνας και Τεχνολογίας.

Γιάννης Κουρεμπελές

Ο δρ. Ι. Κουρεμπελές γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965 και σπούδασε θεολογία στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, Erlangen και Ηeidelberg (Γερμανία). Είναι διδάκτορας του τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης (1998) με θέμα διατριβής “Η Χριστολογία του Ρωμανού του Μελωδού και η σωτηριολογική σημασία της”. Έχει διδάξει ως καθηγητής θεολόγος στη μέση εκκλησιαστική εκπαίδευση. Δίδαξε το αντικείμενο “Συμβολική: Διορθόδοξες-Διαχριστιανικές Σχέσεις” στο τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας. Είναι αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ και διδάσκει «Ιστορία Δογμάτων» και «Δογματική και Συμβολική Θεολογία».

Τίτους Μίλεχ

Ο Τίτους Μίλεχ γεννήθηκε στο Τύμπιγκεν της Γερμανίας το 1947. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Τύμπιγκεν και στη Βιέννη, καθώς και Ιατρική στο Έρλανγκεν, τη Λυών και το Βύρτσμπουργκ. Εργάστηκε επί τριάντα χρόνια στη Γαλλία, όπου υπήρξε μέλος της Φροϋδικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας. Σήμερα ζει μόνιμα στην Ελλάδα.