19/04/2024
Η Χαρά Θεού συζητά για την στάση της Εκκλησίας στα επτά χρόνια της δικτατορίας.

Η Χαρά Θεού συναντά τους Χάρη Ανδρεόπουλο, Ανδρέα Αργυρόπουλο και Κλήμη Πυρουνάκη και συζητά για την στάση της Εκκλησίας στα δύσκολα χρόνια της επταετίας. Η Εκκλησία στα πέτρινα χρόνια της Χούντας, στη Χαρά Θεού.

Πρόσωπα /Ιδιότητες (Με σειρά εμφάνισης):

Τα πρόσωπα που εμφανίζονται και οι ιδιότητές τους:

Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος, Θεολόγος
Ανδρέας Αργυρόπουλος, Θεολόγος
Κλήμης Πυρουνάκης, Θεολόγος

Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος

Ο Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος γεννήθηκε και ζει με την οικογένειά του στη Λάρισα. Υπηρετεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως Θεολόγος καθηγητής. Είναι διδάκτωρ Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Α.Π.Θ. και μέλος της Εταιρείας Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη θεμάτων της σύγχρονης πολιτικής και εκκλησιαστικής ιστοριογραφίας. Αρθρογραφεί στην “Ελευθερία” Λαρίσης μεταξύ άλλων. Έχει εκδώσει το βιβλίο “Η εκκλησία κατά τη δικτατορία 1967-1974”.

Ανδρέας Αργυρόπουλος

Ο Ανδρέας Αργυρόπουλος είναι Θεολόγος και συγγραφέας. Κατέχει πτυχίο του τμήματος της Θεολογίας, αλλά και της Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2003 είναι κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στον κλάδο Συστηματικής Θεολογίας, με ειδίκευση στην Κοινωνιολογία. Επιπλέον, σπούδασε Κοινωνική Ανθρωπολογία και Ιστορία στο τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη. Δίδαξε ως καθηγητής σε Γυμνάσια και Λύκεια της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ τον Ιανουάριο του 2012 έγινε Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Είναι ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου των Θρησκευτικών της Γ΄ Γυμνασίου, που διδασκόταν στα σχολεία, τη χρονική περίοδο 1996-2006, καθώς και συγγραφέας δεκατεσσάρων σχολικών βοηθημάτων για το μάθημα των Θρησκευτικών και άλλων βιβλίων θεολογικού και θρησκευτικού περιεχομένου.

Κλήμης Πυρουνάκης

Ο Κλήμης Πυρουνάκης, καθηγητής Θεολογίας στη Μέση Εκπαίδευση, γεννήθηκε στην Καλλιθέα Αθηνών το 1950. Ένα από τα οκτώ παιδιά του παπά Γιώργη Πυρουνάκη, καθηγητή Θεολόγου. Μετά το Γυμνάσιο σπούδασε Μηχανικός Ψυκτικός. Το 1975 εισήχθη στην Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης. Το 1980 διορίστηκε ως καθηγητής στην Μέση Εκπαίδευση μέχρι το 1989 και μετά ως υποδιευθυντής και Διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκείου Καπαρελλίου μέχρι το 2008. Από την αρχή ασχολήθηκε με την Περιβαλλοντική Αγωγή. Ίδρυσε και οργάνωσε Μαθητικό Συνεταιρισμό και Μαθητικό Κέντρο (1985) πλαισιωμένο με ποικίλες δράσεις. Ανέπτυξε μια ιδιαίτερη παιδαγωγική στηριζόμενος στην γνωστή πλέον Σχεσιοδυναμική και Ομαδοσυνεργατική. Για ένα έτος, το 2007, προσέφερε εθελοντική εργασία ως εμψυχωτής στις φυλακές Χαλκίδας. Από το 2008 μέχρι το 2012 οργάνωσε και διηύθυνε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στις καινούργιες Φυλακές Γυναικών στον Ελεώνα Θηβών. Το 2012 ίδρυσε το Δίκτυο Στήριξης Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων Γυναικών στην Θήβα.

Ο Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος έχει δημοσιεύσει το εξής κείμενο στην σελίδα της Χαράς Θεού:

Η Εκκλησία κατά τη δικτατορία 1967 – 1974

2 comments