21/10/2024
Θεολογία και Οικολογία έρχονται σε αντιπαραβολή στο πλαίσιο των σύγχρονων προβληματισμών για το περιβάλλον.

Η Χαρά Θεού συζητά με εκπροσώπους της Ακαδημαϊκής κοινότητας τους σύγχρονους προβληματισμούς για το περιβάλλον. Διερευνά ομοιότητες και διαφορές της Θεολογικής και Οικολογικής θεώρησης της εξέλιξης και βιωσιμότητας του πλανήτη και των τρόπων εκμετάλλευσης του φυσικού μας πλούτου.

Πρόσωπα/Ιδιότητες (Με σειρά εμφάνισης):

Τα πρόσωπα που εμφανίζονται και οι ιδιότητές τους:

Λάμπρος Σιάσος, Καθ. Ιστορίας της Φιλοσοφίας στη Θεολογική Σχολή Α.Π.Θ.
Γιώργος Μπλιώνης, Καθ. Περιβαντολογικής Εκπαίδευσης

Λάμπρος Σιάσος

Ο Λάμπρος Χρ. Σιάσος γεννήθηκε στο Κ. Κεράσοβο Μεσολογγίου το 1952 από γονείς γεωργούς. Μετά τις σπουδές του στη Θεολογική Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε για πέντε χρόνια ειδικές σπουδές αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας στη Σορβόνη, υπό τον καθηγητή P. Hadot. Το 1983 υποστήριξε στο Παρίσι τη φιλοσοφική διατριβή του για τη Στοιχίωσι θεολογική του Πρόκλου, και το 1984 τη θεολογική του διατριβή στη Θεσσαλονίκη για τη συγκριτική γνωσιολογία Αρεοπαγιτικών και Πρόκλου. Από το 1985 διδάσκει στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. Ιστορία της Φιλοσοφίας και επιλεγόμενα μαθήματα Συγκριτικής θεολογίας και φιλοσοφίας.

Γιώργος Μπλιώνης

Γεννήθηκε το 1967 στην Κολωνία της Γερμανίας από μετανάστες γονείς που έφυγαν από τη Θάσο, αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Βιολογία στο ΑΠΘ, ενώ απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στην Οικολογία στο Aberdeen της Σκωτίας και διδακτορικό στο Τμ. Βιολογίας του ΑΠΘ, για το οποίο μελετούσε φυτά στον Όλυμπο επί τέσσερα χρόνια. Εργάστηκε στο Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), στο Κέντρο Πληροφόρησης και στο Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας & Βόλβης, και στη Δ/νση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Υπήρξε μέλος του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. Έχει διδάξει Περιβαλλοντική Εκπαίδευση & Ευαισθητοποίηση στο Τμ. Βιολογίας του ΑΠΘ, ως έκτακτος (συμβασιούχος) διδάσκων. Το 2009 κυκλοφόρησε το βιβλίο του “Στα Μονοπάτια της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης” από τις Εκδόσεις Κέδρος. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στην Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο), στον Κοινωνικό Καταναλωτικό Συνεταιρισμό Θεσσαλονίκης Βίος-Coop και στο πρωτοποριακό συλλογικό εγχείρημα των Περιαστικών Καλλιεργειών εντός του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου.