28/03/2024
Μια διερεύνηση του Ιστορικού και Θεολογικού γίγνεσθαι των Αρμενίων.

Η Χαρά Θεού συναντά τον Καθηγητή Δογματικής κ. Παναγόπουλο καθώς και εκπροσώπους της Αρμενικής Εκκλησίας και κοινότητας της Θεσσαλονίκης, σε μια προσπάθεια κατανόησης του Ιστορικού και Θεολογικού γίγνεσθαι των Αρμενίων.

Πρόσωπα/Ιδιότητες (Με σειρά εμφάνισης):

Τα πρόσωπα που εμφανίζονται και οι ιδιότητές τους:

Γιώργος Παναγόπουλος, Καθ. Ιστορίας της Δογματικής στη Ανώτατη Ιερατική Ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων
π. Σεμπάτ Σαπουντζιάν, Ιερέας Αρμένικης Εκκλησίας
Δανιήλ Κασεμιάν, Εκπρόσωπος Αρμένικης Κοινότητας
Χοβίκ Κασαπιάν, Εκπρόσωπος Αρμένικης Κοινότητας

Γιώργος Παναγόπουλος

Ο Γεώργιος Δημητρίου Παναγόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1966. Σπούδασε Νομική, Ορθόδοξη Θεολογία και Βυζαντινολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Μονάχου. Το 2006 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάσθηκε ως Επιστημονικός Συνεργάτης της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μονάχου και καθηγητής Μ.Ε. στην Ελλάδα. Από το 2006 προσφέρει υποστηρικτικό διδακτικό έργο στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ το 2008 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής Δογματικής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς-Ιωαννίνων. Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, ενώ έχει συμμετάσχει σε Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια σε Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία. Είναι μέλος της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας.

π. Σεμπάτ Σαπουντζιάν

Ο π. Σεμπάτ Σαπουντζιάν είναι Αρχιμανδρίτης και διατέλεσε ιερέας της Αρμένικης κοινότητας της Θεσσαλονίκης από το 2015 μέχρι το 2017. Έχει γεννηθεί στη Βυρηττό. Τελείωσε την Αρμένικη Ιερατική Σχολή που ανήκει στο Καθολικάτο-Πατριαρχείο του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας, που από το 1915, όταν έγινε η γενοκτονία των Αρμενίων, εδρεύει στα περίχωρα της Βυρηττού, στην περιοχή Αντιλιά.

Δανιήλ Κασεμιάν

Ο Δανιήλ Κασεμιάν έχει λάβει τίτλο Μηχανολόγου Μηχανικού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σήμερα είναι συνταξιούχος, ενώ τελεί σαν Ψάλτης στην Αρμενική Ορθόδοξη Εκκλησία της Παναγίας στη Θεσσαλονίκη. Είναι μέλος της Αρμένικης Κοινότητας της πόλης.

Χοβίκ Κασαπιάν

Ο Χοβίκ Κασαπιάν γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε την Σχολή Καλών Τεχνών του Γιερεβάν στην Αρμενία (2011-2015) και πήρε μεταπτυχιακό τίτλο στην Μελέτη των Διασπορών (Diaspora Studies) από το Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Γιερεβάν (2015-2017). Ζει στη Θεσσαλονίκη, είναι μέλος της Αρμένικης κοινότητας της πόλης και επαγγέλεται στην κατασκευή χειροποίητων κοσμημάτων.