19/09/2024
Δύο εμβληματικά πρόσωπα αγίων που συνδέθηκαν άρρηκτα με την Χριστιανική Θεσσαλονίκη.

Η Χριστιανική Θεσσαλονίκη στο διάβα των αιώνων, στη Χαρά Θεού. Σε αυτό το επεισόδιο σκιαγραφείται η διαχρονική επίδραση της παρουσίας του Απόστολου Παύλου και του Άγιου Δημήτριου. Η Χριστιανική Θεσσαλονίκη στη Χαρά Θεού.

Πρόσωπα /Ιδιότητες (Με σειρά εμφάνισης):

Τα πρόσωπα που εμφανίζονται και οι ιδιότητές τους:

π. Ιωάννης Σκιαδαρέσης, Καθ. Καινής Διαθήκης Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ
Αναστάσιος Πολυχρονιάδης, Δρ. Θεολογίας
Δημοσθένης Κακλαμάνος, Δρ. Θεολογίας

π. Ιωάννης Σκιαδαρέσης

Ο π. Ιωάννης Σκιαδαρέσης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ στον Τομέα Βιβλικής Γραμματείας και Θρησκειολογίας με ειδίκευση στην Κ. Διαθήκη. Σπούδασε θεολογία και φιλοσοφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στον ερμηνευτικό κλάδο στην Ελλάδα, στο Regensburg και στο Τübingen της Γερμανίας. Είναι ιερεύς της Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και διακονεί την ενορία του Προφήτη Ηλία στην Άνω Ηλιούπολη.

Αναστάσιος Πολυχρονιάδης

Ο Αναστάσιος Πολυχρονιάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης (1996) καθώς και του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ (1999). Είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού (2001) και διδακτορικής διατριβής στο Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ (2004). Έχει εκπονήσει μεταδιδακτορική εργασία στο Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ (2007). Ο κύκλος των μεταπτυχιακών εργασιών αφορά τη σχέση Ορθόδοξης Θεολογίας και Πολιτισμού.

Δημοσθένης Κακλαμάνος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979, όπου περάτωσε και τις εγκύκλειες σπουδές του. Σπούδασε Θεολογία στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και εκπόνησε Διδακτορική Διατριβή στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή της Πατρολογίας και Αγιολογίας κ. Συμεών Πασχαλίδη. Παράλληλα, παρακαλούθησε σειρά Σεμιναρίων Ελληνικής Παλαιογραφίας και Βυζαντινής Φιλολογίας στο Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης, στο Κέντρο Αγιολογικών Μελετών της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και στο Τμήμα Μεσαιωνικής Φιλολογίας του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ. Έχει εργασθεί ως επιστημονικός συνεργάτης σε ερευνητικά προγράμματα του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ και της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ. Έχει δημοσιεύσει τρεις μονογραφίες και δώδεκα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά του εσωτερικού και του εξωτερικού, ενώ έχει συμμετάσχει σε δεκατρία διεθνή επιστημονικά Συνέδρια και Ημερίδες. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στον τομέα της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αγιολογίας, της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Υμνογραφίας, ευρύτερα δε και της Εκκλησιαστικής Γραμματείας, της Παλαιογραφίας και της Κριτικής Έκδοσης των αγιολογικών και υμνογραφικών κειμένων. Το Μάιο του 2017 εξελέγη στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Αγιολογία-Υμνολογία» στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

Δείτε το επεισόδιο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – Μέρος Β ΕΔΩ

*Ο Αναστάσιος Πολυχρονιάδης έχει δημοσιεύσει τα εξής κείμενα στην σελίδα της Χαράς Θεού:

Σχολιασμός στο βιβλίο «Το Αναγνωστικό των Ευαγγελίων» του Αλέξανδρου Κοσματόπουλου

Σχολιασμός στο βιβλίο «Εκκλησιαστική Προσωπογραφία Βερροίας» του Καθηγουμένου π. Πορφυρίου Προδρομίτη

4 comments