Η Χαρά Θεού συνεχίζει το αφιέρωμα στη Χριστιανική Θεσσαλονίκη επικεντρώνοντας στον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, τα θρησκευτικά κινήματα της εποχής, και την εξέλιξη της Ορθοδοξίας στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Πρόσωπα/Ιδιότητες (Με σειρά εμφάνισης):
Τα πρόσωπα που εμφανίζονται και οι ιδιότητές τους:
Αναστάσιος Πολυχρονιάδης, Δρ. Θεολογίας
Γέροντας Πορφύριος, ηγούμενος της Ι.Μ. Προδρόμου Βέροιας
Αθανάσιος Καραθανάσης, Ομότιμος καθηγ. ΑΠΘ, Πρόεδρος της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών
Αναστάσιος Πολυχρονιάδης
Ο Αναστάσιος Πολυχρονιάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης (1996) καθώς και του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ (1999). Είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού (2001) και διδακτορικής διατριβής στο Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ (2004). Έχει εκπονήσει μεταδιδακτορική εργασία στο Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ (2007). Ο κύκλος των μεταπτυχιακών εργασιών αφορά τη σχέση Ορθόδοξης Θεολογίας και Πολιτισμού.
Γέροντας Πορφύριος
Ο αρχιμανδρίτης Πορφύριος, ηγούμενος της ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου–Σκήτη Βεροίας, με το βαπτιστικό όνομα Θωμάς, γεννήθηκε στο χωριό Πολυδένδρι, παλαιά Κόκοβα, Ημαθίας κατά το έτος 1959. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στην Φιλοσοφική Σχολή, στο τμήμα Ιστορικο-Αρχαιολογικό, με κατεύθυνση την Βυζαντινή Αρχαιολογία. Έχει πτυχίο γαλλικής γλώσσας, μιλάει αγγλικά και διαβάζει σλαβωνικά. Το 1977-78 γνώρισε τον Γέροντα Αιμιλιανό, ηγούμενο της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, στο Άγιον Όρος, το 1980 γράφτηκε ως δόκιμος και το 1982, εκάρη Μικρόσχημος μοναχός. Ρασοφόρος με το όνομα Πορφύριος, στον επίσκοπο Γάζης Άγιο Πορφύριο, τον Θεσσαλονικέα, έγινε το 1981. Μεγαλόσχημος εκάρη το 1987. Το 2007, με Γράμμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας Κυρίου κ. Παντελεήμονος προς τον ηγούμενο της μετανοίας του Αρχιμ. Ελισσαίο, εκλήθη να αναλάβει την ηγουμενεία στην αρχαία (836 έτος ιδρύσεως) Μονή Τιμίου Προδρόμου. Έλαβε τους πρώτους βαθμούς της ιερωσύνης στις 30 Ιανουαρίου 2007, ενώ ιερέας χειροτονήθηκε και έλαβε τα οφφίκια αρχιμανδρίτη και πνευματικού, από τον άγιο Βεροίας, κατά στις 4 Φεβρουαρίου 2007.
Αθανάσιος Καραθανάσης
Ο Αθανάσιος Καραθανάσης γεννήθηκε το 1946 στο Βόλο. Σπούδασε Φιλολογία, Ιστορία και Θεολογία στο Α.Π.Θ. Είναι Διδάκτωρ Φιλολογίας (1975) και Θεολογίας-Εκκλησιαστικής Ιστορίας (1985) του ιδίου Πανεπιστημίου, Υφηγητής και Επίκουρος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τακτικός Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ από το 1989 στην έδρα της Ιστορίας του Ελληνισμού. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας και στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας (1969-1972) και στην Ecole Pratique des Hautes-Etudes-Paris (1979-1981).
Εργάσθηκε ως ερευνητής στο Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (Ι.Μ.Χ.Α., 1974-1988). Δίδαξε στα Τμήματα Ιστορίας και Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Νεοελληνική και Βαλκανική Ιστορία (1992-2004). Ασχολείται με θέματα της Μεταβυζαντινής και Νεοελληνικής Ιστορίας, της Ιστορίας των Βαλκανίων, της ιστορίας της Μακεδονίας, της Θράκης, της Κύπρου, της Μ. Ασίας και του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Συνέγραψε 25 αυτοτελή έργα και 350 μελέτες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Επιμελήθηκε τόμους της Βαλκανικής Βιβλιογραφίας του Ι.Μ.Χ.Α. και επιστημονικά αφιερώματα σε διακεκριμένες προσωπικότητες. Διετέλεσε Γενικός Γραμματεύς (2000-2006) και Αντιπρόεδρος (2009-2012) της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, μέλος (1997-2001) του Δ.Σ. του Ι.Μ.Χ.Α. και του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης.
Διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος και Πρόεδρος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, Συγκλητικός του Α.Π.Θ. και μέλος επιτροπών του Α.Π.Θ. Την περίοδο 2007-2009 ήταν διευθυντής του Περιφερειακού Κέντρου Μετεκπαίδευσης. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος Θρησκευτικού και Εθνικού Προβληματισμού, του οποίου διετέλεσε και Πρόεδρος την περίοδο 2000-2002. Είναι Άρχων Διερμηνεύς του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τιμήθηκε από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Τον Απρίλιο του 2015 εξελέγη Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Δείτε το επεισόδιο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – Μέρος Α ΕΔΩ
*Ο Αναστάσιος Πολυχρονιάδης έχει δημοσιεύσει τα εξής κείμενα στην σελίδα της Χαράς Θεού:
Σχολιασμός στο βιβλίο «Το Αναγνωστικό των Ευαγγελίων» του Αλέξανδρου Κοσματόπουλου
Ο Αθανάσιος Καραθανάσης έχει δημοσιεύσει τα εξής κείμενα στην σελίδα της Χαράς Θεού:
Ο Άγιος Δημήτριος και η Θεσσαλονίκη του
Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ελπίδες και προβλήματα
Το Θωρηκτό Αβέρωφ και ο πατριωτισμός των Θεσσαλονικέων
[…] Ο π. Πορφύριος εμφανίστηκε στο επεισόδιο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – Μέρος Β της Χαράς Θεού. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε το ΕΔΩ […]
[…] Ο Αθανάσιος Καραθανάσης εμφανίστηκε στο επεισόδιο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – Μέρος Β της Χαράς Θεού. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε το ΕΔΩ […]
[…] Δείτε το επεισόδιο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – Μέρος Β ΕΔΩ […]
[…] ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – Μέρος Α και ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – Μέρος Β της Χαράς Θεού. Μπορείτε να τα παρακολουθήσετε […]
[…] Ο Αθανάσιος Καραθανάσης εμφανίστηκε στο επεισόδιο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – Μέρος Β της Χαράς Θεού. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε το ΕΔΩ […]