04/12/2024
Μια διερεύνηση του ορατού και αόρατου σύμπαντος και της σχέσης μεταξύ επιστήμης και θρησκείας.

Η Χαρά Θεού συναντά τον πρώην διευθυντή του Αστεροσκοπείου Γιάννη Σειραδάκη, τον καθηγητή Αστρονομίας Σταύρο Αυγολούπη, τον Πυρηνικό Φυσικό Χρήστο Ελευθεριάδη, και τον καθηγητή Παλιάς Διαθήκης του ΑΠΘ Μιλτιάδη Κωνσταντίνου, και τους θέτει ερωτήματα για το ορατό και το αόρατο Σύμπαν, καθώς και την Επιστήμη και τη σχέση της με την Θρησκεία.

Πρόσωπα /Ιδιότητες (Με σειρά εμφάνισης):

Τα πρόσωπα που εμφανίζονται και οι ιδιότητές τους:

Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, καθ. Παλιάς Διαθήκης του ΑΠΘ
Σταύρος Αυγολούπης, καθ. Αστρονομίας ΑΠΘ
Γιάννης Σειραδάκης, πρώην διευθυντής του Αστεροσκοπείου
Χρήστος Ελευθεριάδης, Πυρηνικός Φυσικός

Μιλτιάδης Κωνσταντίνου

Ο Μιλτιάδης Κωνσταντίνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1952 και από το 1957 κατοικεί στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στην Ανωτέρα Ιερατική Σχολή Θεσσαλονίκης (1971-1973) και κατόπιν στο Τμήμα Ποιμαντικής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. (1973-1977) από όπου αποφοίτησε με βαθμό «Άριστα». Καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών του υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Το 1980, υπηρέτησε ως επιστημονικός συνεργάτης στη Β΄ Έδρα Εισαγωγής και Ερμηνείας της Παλαιάς Διαθήκης της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ, ενώ παράλληλα παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στον κλάδο Ερμηνευτικής Θεολογίας της ίδιας Σχολής. Από το 1980 μέχρι το 1983 – ως υπότροφος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, αρχικά, και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, στη συνέχεια – συνέχισε τις σπουδές του στην στην Παλαιά Διαθήκη και στη Φιλολογία των αρχαίων ελληνικών λαών, στο Tübingen της Ο.Δ. Γερμανίας.

Το 1983 αναγορεύθηκε διδάκτορας από το Τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ. Κατά τα έτη 1984-1988 υπηρέτησε ως Λέκτορας στον Τομέα Βιβλικής Γραμματείας και Θρησκειολογίας, και από το 1989 έως το 1997 στις βαθμίδες του Επίκουρου και του Αναπληρωτή Καθηγητή στον ίδιο Τομέα. Το 1989 εξελέγη παμψηφεί από το Τμήμα Θεολογίας τακτικό μέλος της Συγκλήτου του Α.Π.Θ.. Υπήρξε μέλος από ελληνικής πλευράς της Οργανωτικής Επιτροπής της Διάσκεψης Χριστιανών, Μουσουλμάνων και Ιουδαίων για την ειρήνη στην Ιερουσαλήμ που διοργανώθηκε από το Π.Σ.Ε., το Ποντιφικικό Συμβούλιο για τον Διαθρησκειακό Διάλογο, την Επιτροπή της Αγίας Έδρας για τις Θρησκευτικές Σχέσεις με τους Ιουδαίους και την Παγκόσμια Λουθηρανική Ομοσπονδία. Επίσης, είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας και υπεύθυνος του προγράμματος για τη μετάφραση της Παλαιάς Διαθήκης στα νέα ελληνικά. Μετέχει στην Επιστημονική Επιτροπή για το σχεδιασμό του μεταφραστικού έργου των Ηνωμένων Βιβλικών Εταιρειών σε παγκόσμιο επίπεδο. Διετέλεσε αναπληρωτής Πρόεδρος και δύο φορές Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας. Σήμερα είναι Καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας, όπου διδάσκει Παλαιά Διαθήκη και Βιβλική Εβραϊκή Γλώσσα.

Σταύρος Αυγολούπης

Ο Σταύρος Αυγολούπης είναι Καθηγητής Αστρονομίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην ερευνητική κατεύθυνση «Παρατηρησιακή Αστρονομία και η Αστρονομία στην Εκπαίδευση». Γεννήθηκε το 1949 στη Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής. Έλαβε πτυχίο από το Τμήμα Μαθηματικών, όπου ήταν υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), για την επίδοσή του στις σπουδές του και Διδακτορικό Δίπλωμα από το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (βαθμός «Άριστα»). Το 1975 διορίστηκε στο Εργαστήριο Αστρονομίας του Τμήματος Φυσικής και διήλθε όλες τις πανεπιστημιακές βαθμίδες εξέλιξης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι μέλος του Δ.Σ. του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών του Α.Π.Θ.

Έχει αναπτύξει πολλές ερευνητικές συνεργασίες στον τομέα της Παρατηρησιακής Αστρονομίας με διάφορα κέντρα δορυφορικών τηλεσκοπίων καθώς και με διάφορα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού. Έχει γράψει περισσότερες από 100 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες δημοσιευμένες σε έγκριτα Διεθνή Περιοδικά με κριτές και σε Περιοδικά Διεθνών Συνεδρίων με κριτές, έξι Κεφάλαια σε Συλλογικούς Πανεπιστημιακούς Τιμητικούς Τόμους, αλλά και τουλάχιστον άλλες 40 εργασίες σε Συνέδρια και Περιοδικά, επιστημονικό έργο που έχει σημαντική διεθνή αναγνώριση. Έγραψε επίσης τρία βιβλία Αστρονομίας με σκοπό τη διάδοση της επιστήμης αυτής στη χώρα μας και τρεις Διδακτικές Πανεπιστημιακές Σημειώσεις.

Γιάννης Σειραδάκης

Ο Γιάννης Σειραδάκης γεννήθηκε στα Χανιά. Ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές σπουδές του, λαμβάνοντας πτυχίο Φυσικής, στην Αθήνα. Οι μεταπτυχιακές σπουδές του (MSc. και PhD) στην Αστρονομία, έγιναν στo Πανεπιστήμιο του Manchester, Μ. Βρετανία. Έχει εργαστεί ερευνητικά στο Max-Planck-Institüt für Radioastronomie (Βόννη), στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο San Diego. Το 1985 εκλέχθηκε Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το 1995 εξελίχθη στη θέση του Καθηγητή, θέση που κατείχε μέχρι τη συνταξιοδότησή του, το 2015. Το Δεκέμβριο 2015, με απόφαση της Συγκλήτου, του απενεμήθη ο τίτλος του Ομότιμου Καθηγητή του ΑΠΘ.

Έχει δημοσιεύσει μόνος του ή σε συνεργασία τρία διδακτικά βιβλία, άλλα βιβλία σχετικά με την αστρονομία, άρθρα σε Συνέδρια και συνολικά πάνω από 100 πρωτότυπες ερευνητικές (κυρίως) και άλλες εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά ή τόμους. Έχει οργανώσει ή συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια και έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε διεθνή ψηφίσματα και μεγάλα ευρωπαϊκά δίκτυα (OPTICON, ILIAS, CRAF, κ.α.). Έχει συμμετάσχει ως μέλος ή Πρόεδρος σε πολλές εθνικές ή διεθνείς επιτροπές ή ερευνητικά προγράμματα. Έχει διατελέσει Γραμματεύς ή Πρόεδρος στην Εθνική Αστρονομική Επιτροπή και στην Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία. Το 2011 εξελέγη Διευθυντής του Εργαστηρίου Αστρονομίας, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Pulsar Science in Europe (PULSE), η οποία το 2005 τιμήθηκε με το υψηλότερο βραβείο Descartes της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μέλος της διεθνούς ερευνητικής ομάδας η οποία πρωτοστάτησε στην πρόσφατη διερεύνηση και αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Θεωρείται ως ένας εκ των πλέον ειδικών για το Μηχανισμό, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.

Χρήστος Ελευθεριάδης

Ο Χρήστος Ελευθεριάδης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ. Έλαβε Πτυχίο Φυσικής στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ το 1981, ενώ ολοκλήρωσε την Διδακτορική του διατριβή στο ίδιο πανεπιστήμιο το 1990. Υπήρξε Επιστημονικός Συνεργάτης στο Εργαστήριο Πυρηνικής Φυσικής ΑΠΘ την δεκαεία 1982-1992 και Corresponding Fellow στο CERN το 1995. Στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, υπήρξε Λέκτορας την περίοδο 1992-1999, Επίκουρος Καθηγητής την περίοδο 1999-2007, Αναπληρωτής Καθηγητής την περίοδο 2007-2016, ενώ έχει ανέλθει στην βαθμίδα του Καθηγητή από το 2016 έως σήμερα. Έχει κάνει 120 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά με κριτές και 130 δημοσιεύσεις σε πρακτικά συνεδρίων. Έχει συμμετάσχει σε 3 ερευνητικά προγράμματα ως επιστημονικός υπεύθυνος, είχε 9 συμμετοχές σε ερευνητικά προγράμματα και ήταν μέλος οργανωτικής επιτροπής σε 10 διοργανώσεις συνεδρίων. Είναι Team Leader της ομάδας του ΑΠΘ στα πειράματα του CERN: TARC, nTOF, CAST.

Ο Σταύρος Αυγολούπης έχει δημοσιεύσει το εξής κείμενο στην σελίδα της Χαράς Θεού:

Μερικά αποσπάσματα από το «Περί Ουρανού» έργο του Αριστοτέλη με την οπτική της σύγχρονης αστρονομίας

2 comments