Η Χαρά Θεού αναζητά το θρησκευτικό συναίσθημα στη λογοτεχνία των τελευταίων αιώνων, και στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, του Νίκου Καζαντζάκη και του Νικόλαου Γαβριήλ Πεντζίκη. Λογοτεχνία και Θρησκεία, στη Χαρά Θεού.
Πρόσωπα /Ιδιότητες (Με σειρά εμφάνισης):
Τα πρόσωπα που εμφανίζονται και οι ιδιότητές τους:
Πάνος Θεοδωρίδης, συγγραφέας
Ανέστης Κεσελόπουλος, καθ. Θεολογίας ΑΠΘ
Παναγιώτης Υφαντής, καθ. Θεολογίας ΑΠΘ
Αναστάσιος Πολυχρονιάδης, Δρ. Θεολογίας
Πάνος Θεοδωρίδης
Ο Πάνος Θεοδωρίδης γεννήθηκε το 1948 στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στα Γιαννιτσά. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη και Συντήρηση Μνημείων στην Υόρκη. Εργάστηκε ως αρχιτέκτων ανασκαφών και ερευνητής της μεσαιωνικής τεχνολογίας σε πολλές αρχαιολογικές αποστολές, ελληνικές και ξένες. Ως αναστηλωτής του υπουργείου Πολιτισμού επί εξαετία ασχολήθηκε με πολλά μνημεία, ιδίως της Μακεδονίας. Στο ερευνητικό του έργο περιλαμβάνεται η μελέτη της ρωμαϊκής Εγνατίας Οδού, η μοναστηριακή αρχιτεκτονική, οι μεσαιωνικοί νερόμυλοι, τα αμυντήρια. Ασχολείται συστηματικά με την ιστορική και μνημειακή τοπογραφία. Από το 1965 δημοσιεύει ποίηση και πεζογραφία σε ποικίλα περιοδικά έντυπα, ιδίως της Θεσσαλονίκης. Το έργο του συγκεντρώνεται κυρίως στην πρώτη και δεύτερη περίοδο του Τράμ, στο περιοδικό Χάρτης και στο Εντευκτήριο. Έχει ασχοληθεί με ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, σενάρια, μετάφραση, κριτική, ραδιόφωνο, αρθρογραφία, συνεργασίες με εφημερίδες και περιοδικά, καθώς και με το ιστολογείν.
Ανέστης Κεσελόπουλος
Ο Ανέστης Κεσελόπουλος γεννήθηκε στη Χαλκίδα. Σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πατερική Θεολογία, Ηθική – Ασκητική και Ποιμαντική Θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Είναι Καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. και διδάσκει Ηθική και Ποιμαντική. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται σε θέματα ορθόδοξης παράδοσης, θεολογίας της λατρείας, φυσικού περιβάλλοντος και βιοηθικής, όπου έχει γράψει μονογραφίες και άρθρα στην ελληνική, αγγλική και γερμανική, που υπερβαίνουν τις 50 μελέτες.
Παναγιώτης Υφαντής
Ο Παναγιώτης Αρ. Υφαντής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε Θεολογία (1983-1987) στο Τμήμα Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Στη συνέχεια, με υποτροφία από την Ποντιφικική Επιτροπή για την προώθηση της ενότητας των χριστιανών μετεκπαιδεύθηκε στο μεταπτυχιακό Τμήμα Οικουμενικών Σπουδών «San Nicola» στο Μπάρι της Ιταλίας (1988-1990), με ειδίκευση στην Εκκλησιαστική Ιστορία και εκπόνησε αρχειακή έρευνα στα αρχεία της Progadanda Fidei στη Ρώμη (1990-1991). Το 1993 έλαβε το Βραβείο Γραμμάτων και Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών για τη σύνταξη πρωτότυπης ιστορικής μελέτης με θέμα «Η συμβολή της Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου των Καλαβρύτων στην εθνική και πνευματική ζωή του Έθνους μέχρι του τέλους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου». Από το 2004 ως το 2006, εργάστηκε ως καθηγητής στην Ανώτερη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης. Το 2004 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ με βαθμό Άριστα. Το 2006 διορίστηκε Λέκτορας στον Τομέα Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Χριστιανικής Γραμματείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. και το 2010 Επίκουρος Καθηγητής στο ίδιο Τμήμα. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει επιστημονικές μονογραφίες και άρθρα σε συλλογικά έργα καθώς και σε ελληνικά και ιταλικά περιοδικά. Έχει μεταφράσει πηγές του πρώιμου φραγκισκανισμού, επιστημονικά έργα, δοκίμια και λογοτεχνία. Επιπλέον, έχει δημοσιεύσει δύο ποιητικές συλλογές και σκόρπια ποιήματα σε λογοτεχνικά περιοδικά.
Αναστάσιος Πολυχρονιάδης
Ο Αναστάσιος Πολυχρονιάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης (1996) καθώς και του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ (1999). Είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού (2001) και διδακτορικής διατριβής στο Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ (2004). Έχει εκπονήσει μεταδιδακτορική εργασία στο Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ (2007). Ο κύκλος των μεταπτυχιακών εργασιών αφορά τη σχέση Ορθόδοξης Θεολογίας και Πολιτισμού.
*Ο Αναστάσιος Πολυχρονιάδης έχει δημοσιεύσει τα εξής κείμενα στην σελίδα της Χαράς Θεού:
Σχολιασμός στο βιβλίο «Το Αναγνωστικό των Ευαγγελίων» του Αλέξανδρου Κοσματόπουλου
[…] Πολυχρονιάδης εμφανίστηκε στα επεισόδια ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – Μέρος Α και ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ […]
[…] Πολυχρονιάδης εμφανίστηκε στα επεισόδια ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – Μέρος Α και ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ […]